Veelgestelde vragen

FAQ

Hiernaast ziet u een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op.

Voordeel

Omdat het project nog in voorbereiding is, is de definitieve prijs nog niet bekend. De verwachting is dat de stroom ongeveer €0,15 per kWh gaat kosten. Dat is ruim onder de gemiddelde marktprijs voor stroom.

De verwachting is dat de stroom ongeveer €0,15 per kWh gaat kosten. Het gemiddelde tarief voor groene stroom bij de grote drie energieleveranciers (Eneco, Essent en Nuon) is ongeveer €0,22* per kWh. Een verschil van 30%. Let op: het gaat dus niet over je gasrekening, het betreft alleen stroom

*gemiddelde tarief van de grote drie energieleverancier (Eneco, Essent en Nuon) met een 1 jaarcontract met Nederlands groene stroom prijspeil 1 februari 2020

De Buurtmolen is een postcoderoosproject en maakt slim gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief, een stimuleringsregeling van de overheid voor duurzame energieprojecten. Deelnemers in het postcodegebied van de Buurtmolen én de omliggende postcodegebieden zijn dan vrijgesteld van energiebelasting. Ook al betaal je als deelnemer een maandelijkse contributie voor de bouw- en onderhoudskosten van de Buurtmolen, je krijgt per saldo een veel lager stroomtarief. De totale verwachte stroomprijs is ongeveer €0,15 per kWh.

Het exacte voordeel van Buurtmolenstroom in jouw situatie hangt af van je contract dat je nu hebt met je huidige energieleverancier. Zodra de Buurtmolen gaat draaien, plaatsen we een rekentool op website aan waarmee je zelf kunt uitrekenen hoeveel je per maand gaat betalen. Dan kun je zelf de vergelijking maken. 

Ook als je zonnepanelen hebt kan je gewoon meedoen met de Buurtmolen. We verrekenen eerst wat je met de zonnepanelen hebt opgewekt. De stroom die je nog meer verbruikt, neem je af van de Buurtmolen.

Overstappen

Ja dan kun je toch meedoen als je overstapt. De administratie van Buurtmolenstroom wordt verzorgd door Greenchoice, dus je zult moeten overstappen naar Greenchoice. Alleen zo kunnen wij de verplichte administratie van de Buurtmolen goed inrichten. Je kunt kiezen voor een contract voor 1 of 3 jaar. Kies je voor 3 jaar dan vergoeden wij een eventuele opzegboete van je huidige energieleverancier.

Ja, na de looptijd van je contract kan je dit gewoon boetevrij opzeggen. Zonder verplichtingen.

Nee het is niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier en toch nog deel te blijven nemen aan Buurtmolen Tzum.

Het exacte voordeel van Buurtmolenstroom in jouw situatie hangt af van je contract dat je nu hebt met je huidige energieleverancier. Zodra de Buurtmolen gaat draaien, plaatsen we een rekentool op website aan waarmee je zelf kunt uitrekenen hoeveel je per maand gaat betalen. Dan kun je zelf de vergelijking maken. 

Ja, dat kan als je woont binnen het postcodegebied van de Buurtmolen.

Reserveer eerst een plek in de Buurtmolen. Zodra de Buurtmolen gaat draaien, kun je via deze website overstappen. Als het zover is, ontvang je vanzelf een email met daarin de link naar de overstappagina.

Rond 4 weken na aanmelding ben je overgestapt. Greenchoice houdt rekening met de bedenktermijn van 14 dagen. Heb je een vrij opzegbaar contract dan starten we de energielevering twee weken na afloop van je bedenktermijn.

Heb je geen vrij opzegbaar contract dan starten we de levering op de einddatum van je contract bij je huidige leverancier. Zo zorgen we ervoor dat je geen boete krijgt.

Tenslotte kun je overstappen vóórdat je contract afloopt bij je huidige leverancier. Er bestaat dan een kans dat je een boete krijgt van je huidige leverancier. Een overzicht van boetes die gehanteerd worden in de huidige Nederlandse energiemarkt vind je hier.

Ja, bij een driejarig contract kun je de opzegboete van je vorige leverancier bij Greenchoice declareren.

Helaas kan je alleen meedoen met de Buurtmolen als je een kleinverbruik aansluiting hebt (maximaal 3x80A). Dit is door de overheid zo bepaald.

Hoe werkt het

Er zijn in Nederland al veel postcoderoosprojecten georganiseerd. Echter, er zijn nog weinig postcoderoosprojecten gerealiseerd met een windmolen waarbij de deelnemers geen geld hoeft in te leggen. Toevallig is het enige andere project de Buurtmolen in nabij gelegen Herbaijum. Slim gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief maakt de Buurtmolen mogelijk.

Greenchoice is de energieleverancier van de stroom van de Buurtmolen. Greenchoice is een landelijke energieleverancier met 600.000 klanten en verzorgt de administratie en een overzichtelijke energienota.

Met je overstap naar de Buurtmolen ga je twee overeenkomsten aan: met de Coöperatie Tzummer Organisatie voor Energie in de Regio (TOER) U.A. zodat je mede-eigenaar van de Buurtmolen wordt en met energieleverancier Greenchocie die voor de Buurtmolen Coöperatie de administratie en de energienota’s verzorgt. Je kunt na afloop van de gekozen looptijd beiden overeenkomsten onafhankelijk van elkaar opzeggen. 

Voor vragen over de Buurtmolen kun je terecht bij coöperatie TOER via de contact pagina van deze website.

Cooperatie

Als je meedoet, wordt je automatisch lid van de coöperatie TOER. Je maandelijkse contributie betaal je via de energienota. Daartegenover staat dat je geen energiebelasting betaalt. Uiteindelijk ben je dus voordeliger uit.

Ja, door deel te nemen aan dit project, word je lid van de coöperatie TOER. De Buurtmolen is eigendom van de coöperatie. En dus van jou als lid. Binnenkort zijn de statuten en de ledenovereenkomst op deze website te raadplegen.

Nee, investeren hoeft niet. Je betaalt namelijk elke maand contributie die je betaalt via de energienota. Daarmee worden de kosten van de bouw en onderhoud van de windmolen mede betaald. Iedereen kan dus meedoen. Van arm tot rijk.

De Buurtmolen is een coöperatieve windmolen waaraan je kunt meedoen, zonder geld in te leggen. Participeren in de Buurtmolen wordt daardoor toegankelijk voor iedereen, van arm tot rijk. Dat komt omdat windmolenproject gebruik maakt van de postcoderoosregeling. Hierdoor kan gehele buurt profiteren van de windmolen, in de vorm van een lagere stroomrekening. Zo ontstaat er meer draagvlak voor windenergie.

De coöperatie TOER is eigenaar van de Buurtmolen. Als lid ben je dus mede-eigenaar. De contributie betaal je via de energienota. Als lid kan je meebeslissen over het reilen en zijlen van de Buurtmolen Coöperatie. De leden stellen jaarlijks de jaarrekening en de begroting vast. Ook beslis je mee over de bestemming van de financiële reserves van de coöperatie. 

Buurtmolen Tzum

De Buurtmolen komt te staan op de oude locatie van de dorpsmolen in Tzum op Laakwerd bij de Slachtedyk.

De verwachting is begin 2021

Woon je in postcodegebied 8801, 8802, 8804, 8805, 8806, 8807, 8813, 8814, 8842, of 8861? Dan kun je meedoen en krijg je stroom voor het laagste tarief van Nederland! Reserveer nu je plek. Het verplicht je tot niets..

Helaas kan je dan niet meedoen. De Buurtmolen maakt gebruik van de postcoderoosregeling en die vereist dat de deelnemers wonen in een postcodegebied rondom de windmolen.

De windmolen wordt gebouwd door Emergya Wind Technologies (EWT) uit Amersfoort. EWT is de grootste windmolenfabrikant van Nederland. EWT staat bekend als één van de toonaangevende fabrikanten voor windmolens kleiner dan 1MW. De EWT windmolens kenmerken zich door betrouwbaarheid, efficiëntie en lage geluidsniveaus. Daarmee is dit relatief kleine type windmolen goed inpasbaar in een bebouwde omgeving, zonder afbreuk te doen aan de stroomopbrengsten.

Ja natuurlijk. Het is een windmolen voor de buurt. Dus iedereen die in het juiste postcodegebied woont is welkom. Wel zijn er beperkt aantal plekken beschikbaar in de Buurtmolen, dus wijs mensen er op niet te lang te wachten.

Als je mensen uit de buurt kent die graag meedoen dan is dat heel mooi. Zorg dan dat ze zich ook zo snel mogelijk inschrijven voor deelname. We rekenen daar geen vergoeding voor, maar hoe eerder we voldoende deelnemers hebben hoe eerder de molen er komt. Dat is ook in jouw voordeel.

De korting op de energiebelasting is alleen beschikbaar voor huishoudens die in de buurt van de Buurtmolen wonen. Als je verhuist naar één van de volgende postcodes dan kan je gewoon blijven meedoen; 8801, 8802, 8804, 8805, 8806, 8807, 8813, 8814, 8842, of 8861. Verhuis je naar een andere postcode dan kan je helaas niet meer meedoen met de Buurtmolen. Je lidmaatschap van Buurtmolen komt dan te vervallen.

Initiatiefnemers

Zelf duurzame stroom opwekken en gebruiken kan slimmer. Dat kan als je het samen doet. Via deelname aan de energiecoöperatie TOER, gevestigd te Tzum, profiteer jij ook mee en draag je bij aan ‘de mienskip’

Greenchoice is een landelijke energieleverancier die sinds 2001 stroom en gas levert aan inmiddels 600.000 klanten. Het is de missie van Greenchoice is dat zo veel mogelijk stroom lokaal opgewekt en ook weer gebruikt wordt. Greenchoice gelooft in de coöperatieve gedachte en maakt met De Buurtmolen participeren in duurzame energie laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

Greenchoice levert altijd energie tegen een scherpe prijs, opgewekt door de Buurtmolen. Ook verzorgt Greenchoice de verplichte administratie en de energienota’s.

Helaas kan je dan niet meedoen. De Buurtmolen maakt gebruik van de postcoderoosregeling en die vereist dat de deelnemers wonen in een postcodegebied rondom de windmolen.

Emergya Wind Technologies (EWT) uit Amersfoort is de grootste windmolenfabrikant van Nederland. EWT is toonaangevende in windmolens met een vermogen tot 1MW en is actief in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. EWT wordt wereldwijd erkend als een innovator in decentrale opwekking van (wind)energie. EWT’s DIRECTWIND windmolens onderscheiden zich door duurzaamheid, efficiëntie en lage geluidsniveaus. EWT biedt windenergie aan tegen een lagere kostprijs, waardoor klanten jaarlijks aanzienlijk besparen op de energierekening. Vooral individuele landeigenaren, industriële partijen en lokale energiecoöperaties kiezen voor EWT windmolens. Meer informatie: windmolens EWT.