Zo werkt het

“Als er dan toch een windmolen komt, laat hem dan maar voor de buurt werken. Ik ben voor!”

Dorpsgenoot, Jan

De Buurtmolen draait voor jou

De Buurtmolen is een coöperatieve windmolen die jaarlijks maar liefst 2.700.000 kWh opwekt, ongeveer net zoveel als 900 huishoudens gebruiken. Als lid van coöperatie TOER U.A. word jij mede-eigenaar. En dat zonder te investeren, alleen een  jaarlijkse contributie betalen van € 1 om het ledenbestand actueel te houden. Dus vrijwel gratis! Dat wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de Postcoderoos-subsidieregeling, provinciale subsidies en externe financiers. De enigste voorwaarde is dat je in de betreffende postcodegebieden woont, elektriciteit als kleinverbruiker afneemt en/of levert en je aanmeld als lid van coöperatie TOER U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid).

Wie kan mee doen?

Woon je in Tzum of omgeving?

Je kunt alleen meedoen als je in het roodgekleurde gebied van postcodes woont. Dat zijn de bewoners van de postcodegebieden 8801, 8802, 8804, 8805, 8806, 8807, 8813, 8814, 8842, of 8861. Om aan de voorwaarden van de Postcoderoosregeling te voldoen, zijn er minimaal 500 coöperatieleden nodig. Help dus mee en maak ook je buren, familie, vrienden,  kennissen en collega’s lid!

Dat betekent dat iedereen binnen de postcoderoos met een kleinverbruikersaansluiting voor elektriciteit, mee kan doen aan ons Buurtmolenproject. Zowel particulieren als bedrijven. Ook als je zonnepanelen hebt. En je mag bij je huidige energieleverancier blijven. En je krijgt geen administratieve rompslomp, die loopt via energiecoöperatie TOER U.A. Kortom: je hoeft er niets voor te laten of voor te doen, alleen aanmelden als coöperatielid.


Als coöperatielid en mede-eigenaar van BuurtmolenTzum, hoef je niet te investeren. Omdat de windmolen zoveel groene stroom opwekt, blijft er jaarlijks naar verwachting een financieel voordeel over van minimaal € 50,- per lid. Over de bestemming van de winst van de coöperatie beslissen de leden jaarlijks zelf op de Algemene Leden Vergadering. Ook wordt daar bepaald hoeveel geld er naar omgevingsdoelen of naar energiebesparingsprojecten gaat.

Geen inleg, toch voordelen


Jouw windmolen, jouw stroom

Als deelnemer aan het BuurtmolenTzum-project (www.buurtmolentzum.nl) wordt je mede-eigenaar/aandeelhouder van de BuurtmolenTzum. Je moet dan wel lid worden van energiecoöperatie TOER U.A. (www.toer.frl). Het wordt een windmolen met een ashoogte van 46 meter en 1.000 kW vermogen. De opgewekte groene stroom, gemiddeld circa 2.700.000 kWh per jaar, wordt verkocht aan energieleverancier Greenchoice. Wil je je eigen stroomverbruik thuis of van je bedrijf voortaan van Buurt-windmolen te Tzum gebruiken, dan kun je je aanmelden als klant bij Greenchoice-Buurtmolentzum.  Dat kan via deze website.

Voordelen als coöperatielid TOER U.A en (naar keuze) klant bij Greenchoice:

  • zij kent ieder lid coöperatiekortingen toe op de stroom- (en gas-)tarieven, het voordeel is bij een gemiddeld energiegebruik € 50,-/jaar
  • zij is één van de meest duurzame en klantvriendelijke energieleveranciers in Nederland, dat helpt jou en ons milieu
  • zij heeft ons geholpen ons BuurtmolenTzum-project te realiseren en adviseert onze coöperatie in de bedrijfsvoering.Nog niet duidelijk?

Wil je meer weten over het project BuurtmolenTzum en coöperatie TOER U.A.?   

Ga dan naar: