Zo werkt het

“Als er dan toch een windmolen komt, laat hem dan maar voor de buurt werken. Ik ben voor!”

Dorpsgenoot, Jan

De Buurtmolen draait voor jou

De Buurtmolen is een kleinere, stillere coöperatieve windmolen die stroom opwekt voor de omwonenden. Huishoudens die stroom afnemen zijn automatisch mede-eigenaar, zonder geld in te leggen. Door gebruik te maken van de Postcoderoos Subsidie blijft er ook voordeel over voor de leden en de omgeving

Wie kan mee doen?

Woon je in Tzum of omgeving?

De Buurtmolen maakt gebruik van de Postcoderoos Subsidie. Dit houdt in dat je alleen mee kunt doen als je in het rood gekleurde gebied woont. De bewoners van postcodegebieden; 8801, 8802, 8804, 8805, 8806, 8807, 8813, 8814, 8842, of 8861 kunnen dus mee doen. Om aan de voorwaarden van deze subsidie te voldoen zijn er wel 500 coöperatieleden nodig uit deze postcode gebieden. Help dus mee en maak ook je buren lid!

De Postcoderoosregeling verandert per 1 januari 2020. Dat betekent dat iedereen in de betreffende postcoderegio met een elektriciteitsaansluiting mee kan doen aan ons Buurtmolenproject. Zowel particulieren als bedrijven. Ook als je zonnepanelen hebt. Je mag bij je huidige energieleverancier blijven, maar bij een overstap naar Greenchoice wordt de coöperatie wel extra ondersteund. Er is geen administratieve rompslomp, die loopt via energiecoöperatie TOER U.A. Kortom: je hoeft er niets voor te laten of voor te doen, alleen aanmelden als coöperatielid.


Als coöperatielid en mede-eigenaar van Buurtmolen Tzum, hoef je niet te investeren. Omdat de windmolen zoveel groene stroom opwekt, blijft er jaarlijks naar verwachting een financieel voordeel over van minimaal € 50,- per lid. Over de bestemming van de winst van de coöperatie beslissen de leden jaarlijks zelf op de Algemene Leden Vergadering. Ook wordt daar bepaald hoeveel geld er naar omgevingsdoelen of naar energiebesparingsprojecten gaat.

Geen inleg, toch voordelen

Investeren wel mogelijk

Om de ontwikkeling en bouw van het de molen te financieren is wel geld nodig. We willen leden en omwonenden ook de kans geven om te investeren in de bouw van de molen. Er zal hiervoor een aparte crowdfunding actie opgezet worden. De voorwaarden en verwachte rendementen worden later gepubliceerd.


Jouw windmolen, jouw stroom

Als lid van coöperatie TOER U.A. word je mede-eigenaar van BuurtmolenTzum (www.toer.frl). Het wordt een windmolen met een ashoogte van 46 meter en 1.000 kW vermogen. De opgewekte groene stroom, gemiddeld circa 2.800.000 kWh per jaar, wordt verkocht aan energieleverancier Greenchoice. Wil je je eigen stroomverbruik thuis of van je bedrijf voortaan van Buurt-windmolen te Tzum gebruiken, dan kun je je aanmelden als klant bij Greenchoice-Buurtmolentzum.  Dat kan via deze website.

Voordelen als coöperatielid TOER U.A en (naar keuze) klant bij Greenchoice:

  • zij kent ieder lid coöperatiekortingen toe op de stroom- (en gas-)tarieven, het voordeel is bij een gemiddeld energiegebruik € 50,-/jaar
  • zij is één van de meest duurzame en klantvriendelijke energieleveranciers in Nederland, dat helpt jou en ons milieu
  • zij helpt ons BuurtmolenTzum-project te realiseren